Belangrijk: Het koppelen met CashWeb en CashWin werkt vanuit DizzyData hetzelfde. Voor het koppelen met CashWin is zowel Cash Webservices en Cash Connect nodig. Bij CashWin moeten nog verdere instellingen in de Webservices en CashWin ingesteld worden. Ook wordt geadviseerd om bij CashWin de koppeling ten alle tijden draaiende te hebben.
De koppeling met Cash wordt gelegd in het Beheer, bij de administratie instellingen. Het kader 'Gekoppelde systemen' staat direct onder de knop 'Administratie opslaan' en zal bij een nieuwe administratie pas zichtbaar zijn als deze is opgeslagen.
Door op de knop 'Nieuw systeem' te drukken wordt er een pop-up geopend waar je het boekhoudpakket van jouw keuze kunt selecteren.
Let op! Cash raadt aan om een aparte gebruiker in Cash te maken voor de koppeling met DizzyData. Als er vanuit DizzyData en Cash tegelijk met een gebruiker wordt gewerkt kan dit storen. Daarnaast om te koppelen met CashWin is zowel Cash Webservices en Cash Connect nodig.
Kies bij systeem voor 'Cash' en geef de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Bij 'Omgeving' vul je het relatienummer van Cash in. Als alles is ingevuld kun je deze gegevens controleren door op het icoontje ( ) te klikken achter de regel met de administratiecode. Als alles correct is ingevuld zal de regel administratiecode geel worden en kan hier de naam van de administratie worden ingegeven.
Cash instellingen
Na het koppelen van de Cash administratie kun je de specifieke instellingen voor Cash instellen.
- Standaard betalingstermijn inkoop & verkoop - Dit is een standaardcrediteur en debiteurinstelling om dit veld niet meer in te hoeven vullen bij het aanmaken van een nieuwe relatie als de betalingstermijn toch vaak hetzelfde is. Het blijft gewoon mogelijk de betalingstermijn per relatie aan te passen, dit is enkel een suggestie bij aanmaken. Als de administratie net gekoppeld is zijn de betalingstermijnen nog niet beschikbaar, omdat deze uit Exact worden opgehaald. Deze instelling kan op een later moment ingesteld worden.
- Activeer projecten & kostenplaatsen - Met deze instelling maak je het mogelijk om bij het boeken gebruik te maken van projecten en kostenplaatsen.
- Fiattering inkoopfacturen - Deze optie activeert de functionaliteit om gebruik te maken van de fiattering van inkoopfacturen. Deze optie moet ook aanstaan bij de gebruiker voordat deze kan fiatteren.
- Vervaldatum aanpassen bij fiatteren - Als deze optie wordt aangevinkt is het mogelijk om de vervaldatum aan te passen tijdens het fiatteren. De instelling moet ook voor de gebruiker worden aangezet.
- Fiatteringsstroom aanpassen in boekingsscherm - In de viewer kan bij een boeking de fiatteringsgebruiker worden aangepast, waarbij de standaard regels voor de fiattering worden genegeerd. De optie zal alleen werken als ook bij de gebruiker de optie 'Fiatteringsstroom aanpassen in boekingsscherm' is aangevinkt.
- Grootboek aanpassen tijdens fiatteren - Tijdens het fiatteren mogen de grootboekrekeningen, projecten en kostenplaatsen worden aangepast. De optie moet ook bij de gebruiker worden aangezet om te werken.
Overige punten van aandacht binnen Cash
- LET OP: Het is in Cash mogelijk om de administratiecode te wijzigen. Dit heeft als consequentie dat dit problemen kan opleveren met het versturen van documenten vanuit DizzyData naar Cash. Het is aan te raden om dit liever niet te wijzigen, maar als het niet anders kan, dan is het raadzaam om in ieder geval de administratie opnieuw te koppelen.
- DizzyData kan niet koppelen met een meewerk-administratie (dit is als het ware een machtiging om mee te werken aan een administratie). De koppeling moet met de administratie in de originele omgeving worden gemaakt. Het koppelen met een meewerk-administratie zal lijken te lukken, maar in het boekingsscherm zullen geen gegevens vanuit Cash beschikbaar zijn.
- DizzyData zal boeken in de dagboeken NV-INK en NV-VRK die automatisch zullen worden aangemaakt.
- Om te koppelen met Cash is Cash Webservices en Cash Connect nodig.
- CashWin dient minimaal versie B06 te zijn om te kunnen koppelen.
- Het is aan te raden om de koppeling tussen CashWin en de Cash Webservices altijd draaiend te hebben.
- Om deze reden is het aan te raden om CashWin op een aparte server te draaien en op die server altijd de koppeling met de Webservices te laten draaien door deze op de server zelf te starten.
- Indien dit niet mogelijk is, zorg dan dat de koppeling wel loopt als er in DizzyData gewerkt wordt.
Koppelen met CashWin
Om CashWin te koppelen zijn de Cash Webservices en Cash Connect nodig. Ook raden wij aan de koppeling altijd te laten draaien (dit staat onderaan deze pagina verder uitgelegd).
Om de koppeling in Cash te kunnen maken moeten er een aantal stappen worden doorlopen:
- Maak een gebruiker aan in CashWeb waar DizzyData mee kan koppelen:
- Als je de gebruikersnaam en het e-mailadres invult, dan zal Cash hier eventuele foutmeldingen in de koppeling naar toe sturen.
- Je hoeft de gebruiker geen rechten te geven zodat deze gebruiker niet bij de administraties in Cash kan. Alle vinkjes in de tabbladen 'Portal', 'Administraties', 'Bestanden' en 'App' mogen uit staan.
- Maak in CashWin ook een gebruiker aan voor DizzyData:
- Open CashWin met de gebruiker SETUP en ga vervolgens naar: [Onderhoud -> Gebruikersprofielen]
- Geef de gebruiker de naam DizzyData (een andere naam is ook toegestaan)
- Stel bij startfunctie de waarde S67 in
- Vul dezelfde inloggegevens ook in bij de gebruiker SETUP (bij 'Koppeling Cash Webservices')
- Ga naar [Onderhoud -> Synchronisatie Offline] om de administratie aan te geven waar de door DizzyData aangeboden facturen ingelezen dienen te worden. Hier kunnen meerdere administraties worden ingesteld.
- Ga vervolgens naar 'Instellen CashWeb API' (ook in het menu Onderhoud) en controleer of het vinkje 'Scanboeken' aan staat.
Nu kan de synchronisatie gestart worden en kan er gekoppeld worden. Het koppelen staat bovenaan deze pagina beschreven.
Het starten van de synchronisatie
Open om de synchronisatie te starten CashWin (bij voorkeur op de server, zodat de synchronisatie altijd kan blijven draaien). Start CashWin met de eerder aangemaakte gebruiker en kies voor [Bestand ->Openen en kies dan voor de administratie Demo].
Klik vervolgens aan de linkerkant op de optie "Inlezen berichten". Er zal een Pop-up worden getoond met de mededeling 'Even geduld a.u.b.'. Zolang deze pop-up op het scherm wordt getoond loopt de synchronisatie.
Lokale server
Als de koppeling niet op de server draait maar lokaal, dan zijn er een aantal aandachtspunten:
- Laat de koppeling bij voorkeur tijdens het boeken in DizzyData draaien zodat ook wijzigingen in Cash in DizzyData geïmporteerd zullen worden. Een alternatief is om de synchronisatie 's nachts te laten draaien of af en toe de update vanuit Beheer in DizzyData te starten met de knop
die je bij de administraties vindt (achter de naam van de administratie). Laat deze synchronisatie lopen totdat het synchroniseericoon weer verschijnt.
- Als er boekingen zijn gemaakt in de periode dat de koppeling niet liep, dan zullen deze de status pending krijgen. Uiteindelijk worden deze wel verzonden naar CashWin maar met vertraging. Om alles weer up-to-date te krijgen kun je de koppeling van 5 minuten voor het hele uur tot 20 minuten na het hele uur laten lopen (of deze 's nachts laten lopen).
- LET OP: Als de koppeling gedurende 3 maanden niet wordt uitgevoerd, dan zullen boekingen die staan te wachten de status pending verliezen. Er is dan de mogelijkheid dat boekingen niet aankomen in Cash of dat DizzyData niet meer kan bepalen of een boeking correct is verzonden. Om dit te voorkomen is het aan te raden de koppeling regelmatig uit te voeren.
- Als de koppeling (te) kort gestart wordt, dan kan slechts een beperkt deel van de facturen worden verwerkt en weet DizzyData pas na het hele uur of de factuur door Cash is geaccepteerd.
Het verschil tussen altijd gekoppeld en af en toe gekoppeld in een schema: