Bij het aanmaken of wijzigen van een debiteur/crediteur in een AFAS-administratie, wordt de debiteur/crediteur geweigerd met de volgende melding: General message: Voor land 'NL' is de woonplaats 'woonplaats' niet bekend.


De reden hiervoor is dat AFAS een strikte plaatsnamentabel heeft. De plaatsnamen zoals deze met een relatie worden meegestuurd vanuit DizzyData moeten letterlijk overeenkomen met de plaatsnaam in AFAS. Dus als er in AFAS een provincie vermeld staat moet deze vanuit DizzyData ook worden meegestuurd bij het aanmaken van de relatie. DizzyData zal op basis van bestaande debiteuren en crediteuren een voorstel doen welke plaatsnaam gebruikt gaat worden.


De landentabel kun je in AFAS vinden onder Algemeen -> Inrichting -> Landinstellingen -> Woonplaats.
Deze lijst is niet in door iedere gebruiker of met iedere licentie te benaderen, maar in het venster 'Bestaand adres aanpassen' bij een crediteur kun je ook de lijst met woonplaatsen openen.


Je kunt ook instellen dat niet bestaande woonplaatsen automatisch worden aangemaakt. Dit komt er in feite op neer dat je iedere woonplaats in AFAS en DizzyData gewoon kunt opslaan. Je krijgt nog steeds suggesties in DizzyData, maar mag ze negeren.


De instelling 'Automatisch toevoegen' is onderdeel van de eigenschappen van een Land. Dit kun je vinden onder Algemeen -> Inrichting -> Landinstellingen -> Land. Zet de instellingen zoals in onderstaande afbeelding:Deze instelling kan wel voor 'vervuiling' van je plaatsnamentabel zorgen, omdat een niet bestaande plaats daar wordt toegevoegd. Je dient dus zelf in overweging te nemen of deze versoepeling wenselijk is.