De boeking wordt pas na het doorlopen van het volledige fiatteringsproces doorgestuurd naar het boekhoudpakket. Dit vasthouden van de gehele boeking is bij Twinfield optioneel ook aan te zetten ('Boeking pas verzenden na fiatteren' in het Beheer).

 

Boeking vanuit fiattering terugzetten naar boekingsscherm


Het is tijdens de fiattering ook mogelijk om, in plaats van goedkeuren of afkeuren, de boeking terug te zetten naar het boekingsscherm. Bij Twinfield kan dit alleen in combinatie met de optie 'Boeking pas verzenden na fiatteren'. Dit kan midden bovenin het fiatteringsscherm met de knop:



Er wordt om een reden gevraagd, deze wordt in het boekingsscherm weergegeven.

 

Grootboek aanpassen tijdens fiatteren


Als op zowel de gebruiker als op de administratie in het Beheer deze instelling aan staat, dan kan tijdens het fiatteren het grootboek, maar ook een kostenplaats of project nog worden aangepast. Deze instelling is bij Twinfield en Exact Online enkel mogelijk als 'Boeking pas verzenden na fiatteren' aan staat. Dit kan in het kader Factuur Details (rechts met het ronde knopje open te klappen). Het grootboek, kostenplaats en project zijn een invoerveld als de rechten goed staan.


Periode door moment van fiattering laten bepalen (Exact Online, Cash en UNIT4)


Omdat de boeking pas na de fiattering in Exact/Cash/UNIT4 gezet wordt, kan het zijn dat de periode reeds gesloten is. Mochten de periodes van de administraties snel na afloop gesloten worden, dan kan ervoor gekozen worden het moment van fiatteren de periode te laten bepalen. Hiervoor is in het Beheer, bij de administratie instellingen, de functie 'Fiatteerdatum bepaalt periode' beschikbaar. In feite wordt de periode dan bepaald door het moment van verzenden naar het boekhoudpakket.

 

Fiatteren in AFAS zelf


Fiattering in AFAS zelf is ook mogelijk, mits het procuratieschema wordt gebruikt om de eerste fiatteerder automatisch te bepalen. Om ervoor te zorgen dat boekingen uit DizzyData geblokkeerd zijn voor betaling en dus niet direct door de fiattering heen gaan, kan de optie 'Betalingen blokkeren in AFAS' worden aangezet. Dit kan in het Beheer -> Administraties -> ga naar de betreffende administratie en scroll dan naar het tabje AFAS instellingen. Let ook op dat voor de inkoopfacturen een DossierItem is ingericht én dat deze in de boekingslayout in AFAS de fiatteringsworkflow activeert. Standaard is dit voor DossierItem -5 zo ingericht.

 

Fiatteren in Cash zelf


Vanuit DizzyData is de Cash fiattering aan te sturen door op crediteurkaarten (in DizzyData) niet de verzamelrekening in te stellen, maar de tussenrekening van de fiatteerder in Cash. Hier wordt dan bij boekingen vanuit DizzyData de totaalregel op geboekt, waardoor de fiattering in Cash geactiveerd wordt. Dit is hoe Cash het ook doet. Dit betekent dat in DizzyData de juiste Cash fiatteerder per crediteur te kiezen is.