Om met kostenplaatsen, kostendragers en projecten te kunnen werken vanuit DizzyData moet dit eerst worden geactiveerd in de administratie instellingen in Beheer. Deze optie vind je direct onder het koppelen van je administratie aan het boekhoudpakket in de specifieke instellingen hiervoor. Dit is wel afhankelijk van je boekhoudpakket.


 

Voor AFAS, UNIT4 en Snelstart kan alleen de optie 'Activeer kostenplaatsen' worden geactiveerd. Voor Twinfield kan kostenplaatsen en projecten geactiveerd worden. Voor Cash is er de optie om 'Activeer projecten & kostenplaatsen te activeren', maar kan er in de boekhouding alleen met kostenplaatsen worden gewerkt. Exact Online is het enige boekhoudpakket waar naast projecten en kostenplaatsen ook kostendragers kunnen worden geactiveerd.


Na het activeren van de optie(s) verschijnen deze in de boekingsregels:


DizzyData biedt alleen de optie om de velden te vullen. Er is vanuit DizzyData geen enkele controle of een kostenplaats/project wel of niet verplicht is voor een rekening. Deze logica zal volledig worden afgehandeld door het boekhoudpakket. Als een project of kostenplaats op een rekening niet is toegestaan, dan houdt DizzyData hier wel rekening mee en het veld wordt geblokkeerd voor invoer. 

 

Per boekhoudprogramma zijn er wat aanvullende bijzonderheden:

  • AFAS: DizzyData ondersteunt maximaal 2 kostenplaatsen (verbijzonderingsassen) per grootboekrekening maar geen projecten. Zodra een grootboekrekening op een boekingsregel is gekozen zullen de verbijzonderingsvelden in DizzyData automatisch de juiste assen aannemen.
  • CASH: Hier worden alleen kostenplaatsen ondersteund. Het veld voor de projecten is wel zichtbaar maar zal leeg blijven.
  • Twinfield: Als het veld kostenplaats is gevuld is het veld project verplicht (projecten hoeven overigens niet gebruikt te worden).
  • Exact Online: We kunnen met de boeking een projectcode mee sturen maar deze mutatie zal NIET zichtbaar zijn in de project administratie, alleen bij de financiële boeking in het inkoopboekje. Je kunt er dus wel rapportages op baseren (op basis van de financiële mutaties). Je kunt ook niet boeken op een historisch/verlopen project. 
  • UNIT4 & Snelstart: Voor deze twee pakketten worden alleen kostenplaatsen ondersteund.