Fiattering voor Exact Online, Cash, Afas en Unit4

De boeking zal pas na het doorlopen van het volledige fiatteringsproces worden doorgestuurd naar het boekhoudprogramma. Dit vasthouden van de gehele boeking is bij Twinfield en Accountview optioneel ook aan te zetten ('Boeking pas verzenden na fiatteren' in het Beheer).

Boeking vanuit faittering terugzetten naar boekingsscherm

Het is tijdens de fiattering ook mogelijk om, in plaats van goedkeuren of afkeuren, de boeking terug te zetten naar het boekingsscherm. (Bij Twinfield of Accountview alleen i.c.m. de optie 'Boeking pas verzenden na fiatteren'.)

Dit kan midden bovenin het scherm met de knop:

Er wordt om een reden gevraagd, welke in het boekingsscherm weergegeven wordt.

Grootboek aanpassen tijdens fiatteren

Als op zowel de gebruiker als de administratie in het Beheer deze instelling aan staat. Dan kan tijdens het fiatteren het grootboek, maar ook een kostenplaats of project nog worden aangepast. Deze instelling is bij Twinfield en Accountview enkel mogelijk als 'Boeking pas verzenden na fiateren' aan staat). Dit kan in het kader Factuur Details (rechts met het ronde knopje open te klappen). Het grootboek, kostenplaats en project zijn een invoerveld als de rechten goed staan.

Periode door moment van fiattering laten bepalen (Exact Online, Cash en Unit4).

Omdat de boeking pas na de fiattering in Exact/Cash/Unit4 gezet wordt, kan het zijn dat de periode reeds gesloten is. Mochten de periode's van de administratie snel na afloop gesloten worden, dan kan ervoor gekozen worden het moment van fiatteren de periode te laten bepalen. Hiervoor is in het Beheer, bij de administratie instellingen, de functie 'Fiatteerdatum bepaalt periode' beschikbaar. In feite wordt de periode dan bepaald door het moment van verzenden naar Exact.

Fiatteren in Afas zelf

Fiattering in Afas zelf is ook mogelijk, mits het procuratieschema wordt gebruikt om de eerste fiatteerder automatisch te bepalen. Om ervoor te zorgen dat boekingen uit DizzyData geblokkeerd zijn voor betaling en dus niet direct door de fiattering heen gaan, kan de optie 'Betalingen blokkeren in AFAS' worden aangezet (Beheer->Administraties->de betreffende dministratie->Afas instellingen). Let ook op dat voor de inkoopfacturen een DossierItem is ingericht én dat deze in de boekingslay-out in Afas de fiatteringsworkflow activeert. Standaard is dit voor DossierItem -5 zo ingericht.

Fiatteren in Cash zelf

Vanuit DizzyData is de Cash fiattering aan te sturen door op crediteurkaarten (in DizzyData) niet de verzamelrekening in te stellen, maar de tussenrekening van de fiatteerder in Cash. Hier wordt dan bij boekingen vanuit DizzyData de totaalregel op geboekt, waardoor de fiattering in Cash geactiveerd wordt. Dit is hoe Cash het ook doet. Dit betekent dat in DizzyData de juiste Cash fiatteerder per crediteur te kiezen is.